• |
ide | kryesore

Google dhe ChatGPT, në rrezik nga studiuesit e AI

F1, Stil

Google dhe krijuesi i ChatGPT OpenAI po përballen me një kërcënim të madh nga studiuesit e inteligjencës artificiale , sipas një dokumenti të zbuluar të Google.


Të dy kompanitë kanë shpenzuar kohë duke u “grindur” , ndërkohë që kanë humbur kërcënimin e vërtetë për dominimin e tyre në inteligjencën artificiale, paralajmëron dokumenti. Kjo vjen nga studiues me burim të hapur, që punojnë si komunitete në internet, të cilët po ndërtojnë teknologji të inteligjencës artificiale që është më e fuqishme se ato që po zhvillojnë kompanitë e mëdha.


“E vërteta e pakëndshme është se ne nuk jemi të pozicionuar për të fituar këtë garë armatimi dhe as OpenAI. Ndërsa ne jemi grindur, një fraksion i tretë ka ngrënë në heshtje drekën tonë, “thuhet në të. “Po flas, sigurisht, për burim të hapur. E thënë qartë, ata po na përqafojnë.”

Studiuesit me burim të hapur po krijojnë sisteme që janë në gjendje të bëjnë gjëra me 100 dollarë që Google lufton për 10 milionë dollarë, paralajmëroi raporti. “Dhe ata po e bëjnë këtë në javë, jo në muaj.”Asnjëra nga kompanitë nuk ka një “hendek” ose “salcë sekrete që do të thotë se të tjerët nuk janë në gjendje t’i kapërcejnë ato”, vëren ai. Si i tillë, dokumenti paralajmëron se gjëja më e mirë për të bërë është të përpiqeni të mësoni dhe të bashkëpunoni me njerëz që punojnë jashtë Google.

Ai gjithashtu vë në dukje se njerëzit nuk kanë gjasa të paguajnë për një shërbim që ata janë në gjendje të marrin oferta të ngjashme falas dhe pa kufizime përmes atyre studiuesve me burim të hapur. Dhe paralajmëron se madhësia dhe kompleksiteti i sistemeve të AI që po punohet nga Google dhe të tjerët po e ngadalësojnë atë. Ky kompleksitet do të thotë se është e vështirë t’i përditësosh ato shpejt, vëren ai.

Google ka thënë në mënyrë të përsëritur se ka qenë relativisht i ngadalshëm për të nxjerrë publikisht teknologjinë e AI, pjesërisht sepse po punon mbi një parim të “lëshimit të përgjegjshëm”, ku do të sigurojë që sistemet të jenë plotësisht të sigurta përpara se të bëhen gjerësisht të disponueshme. Por raporti paralajmëron se kjo është bërë “e pamundësuar”, pasi modelet rivale për të bërë imazhe ose tekst janë të disponueshme gjerësisht në internet pa “asnjë kufizim”./Lapsi.al

Marrë nga: Independent

 Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *